De ouder wordende stem

Veel mensen vergeten regelmatig dat zingen -naast veel hoofdwerk en artistiek inzicht- vooral ook heel veel spiertraining behoeft. Je kunt ook op hogere leeftijd uitstekend blijven zingen, maar je zult je stem dan wel heel gericht en met grote regelmaat moeten blijven trainen.

De vergelijking met topsport word -terecht- wel vaker gemaakt en een marathon bereid je op hogere leeftijd ook heel anders voor dan wanneer nog een twintiger bent… In de afgelopen decennia heb ik bijzonder veel ervaring opgedaan met het begeleiden van ouder wordende stemmen. Voor mensen die gewoon lekker willen kunnen blijven zingen in koorverband of gewoon voor zichzelf.

Vanuit mijn zangstudio heb ik hiervoor diverse tools ontwikkelt om je te ondersteunen en actief richting te geven op mentaal, artistiek én technisch niveau.


Stemherstel na ziekte of mentale klachten
Ook voor mensen die functioneren in stressvolle omgevingen of te maken hebben met een ingrijpend ziektebeeld of mentale klachten, biedt ik gerichte coaching om weer controle over je stem (terug) willen te krijgen. Met name door veel kennis en inzicht op het gebied van anatomie en psychologie biedt ik gerichte coaching op dit terrein.


Geïnteresseerd? Bel me op 0653604380 of stuur mij een email voor meer informatie!

Young@Heart
In 2018 heb ik vanuit deze ervaring enkele workshops gegeven samen met Bob Cilman, dirigent van het beroemde Amerikaanse ouderenkoor Young@Heart, wereldwijd bekend van de ontroerende gelijknamige documentaire. De workshops werden gegeven in het kader van hun Europese toernee in 2018, waarbinnen ze ook in Nederland enkele concerten gaven. Samen met Bob Cilman en zijn jazzpianist Mark Gionfriddo hebben we groepen oudere zangers veel handvatten kunnen geven om optimaal te kunnen blijven naarmate de leeftijd hoger wordt.

Het was een superfijne samenwerking en flink resultaat geboekt bij de deelnemende koorleden. Het is echt heerlijk om te zien dat je met wat basis techniek zoveel kunt doen: adembeheersing met daarmee een mooier stemgeluid, zangtechniek met daarmee meer controle over je stemgeluid. Je echte stem komt eruit, waardoor zelfvertrouwen, plezier en betere timing enorm toenemen. 

Young@Heart workshop i.s.m. dirigent Bob Cilman en jazzpianist Mark Gionfriddo